رولیک راهنما

رولیک راهنما

رولیک راهنما وظیفه هدایت و راهنمایی را برعهده دارد. استفاده از این نوع رولیک در خطوط تولید بسیار مهم است. چرا که یک سیستم نوار نقاله به قطعات مکمل زیادی نیاز دارد. در کل، وجود این رولیک برای برقراری نظم در حرکت تسمه نقاله ضروری است.

از این تجهیزات برای راهنمایی و کنترل تسمه در مسیر صحیح خود در راستای نوار نقاله استفاده شده که در کناره‌های آن قرار می‌گیرد. بدین ترتیب از انحراف یا خروج تسمه از مسیر جلوگیری شده و منجر به بهبود حرکت آن خواهد شد. البته این حرکت به فرمول و طراحی منحصربه‌فرد نیاز دارد.

معرفی و کاربرد رولیک راهنما

یک رولیک راهنما برای کنترل عملکرد تسمه در مسیر مستقیم و بخش پایانی نوار نقاله به‌کارگرفته شده است. این رولیک در اطراف نوار نقاله قرار دارد تا سرعت و جهت حرکت منظم تسمه کنترل شود. طراحی این وسیله به نحوی انجام می‌گیردکه سبب ایجاد نتایج مثبت و ارتقاء سیستم شود. 

اغلب نوار نقاله‌هایی که فاقد رولیک راهنما هستند، باعث توقف سیستم تولید، خروج ناگهانی تسمه و حوادث پرخطر می‌شوند. این مورد می‌تواند خسارت‌های زیادی را نیز به‌ بار آورد.

کاربرد رولیک‌های راهنما

رولیک‌ها خصوصا از نوع راهنما، در مجموعه نوار نقاله یک عنصر اصلی هستند. وظیفه نوع راهنمای آن‌ها کنترل حرکت تسمه نقاله است. کاربرد اصلی آن‌ها جلوگیری از انحراف محصول انتقالی روی یک تسمه نقاله است. با توجه به تنوع خطوط تولید، آن‌ها باید به صورت تخصصی طراحی و ساخته شوند تا بتوانند مورد استفاده قرار بگیرند. 

از آنجایی که رولیک‌های راهنما صرفا وظیفه هدایت نوار و جلوگیری از انحراف مسیر آن را دارند، وزن زیادی از تسمه را متحمل نمی‌شوند. یعنی نیاز نیست یک رولیک راهنما با قدرت تحمل بسیار بالا ساخته شود.

رولیک‌های راهنما در کجا قرار می‌گیرند

رولیک راهنما در مسیر یک نوار نقاله عموما به شکل عمودی قرار می‌گیرد و وظیفه آن هدایت و جلوگیری از انحراف مسیر آن است. البته محل نصب این رولیک نیز بسیار مهم است، چراکه همین مسئله می‌تواند بر عملکرد آن تاثیر بگذارد. این رولیک باید در بخش بالایی پایه سایر رولیک‌ها و در کناره‌ها  قرار بگیرد. زیرا رولیک راهنما باید بتواند یک دیواره در لبه نوار نقاله به‌وجود بیاورد. بدین ترتیب محصول انتقالی دچار ریزش نشده و نوار نقاله می‌تواند مسیر رفت و برگشت را به درستی طی کند.

البته رولیک‌های راهنما انواع مختلفی دارند اما رایج‌ترین نوع، رولیک‌های کوچکی است که به شکل ایستاده قرار می‌گیرند. این رولیک به وسیله شافتِ رزوه شده و مهره، به پایه متصل شده‌اند. در سمت دیگر رولیک که در بالا قرار دارد، برای محافظت از بلبرینگ یک درپوش گذاشته می‌شود.

خصوصیات و مشخصات فنی یک رولیک راهنما

این محصول انواع مختلفی دارد و هر یک از آن‌ها دارای ویژگی‌های مشخصی هستند. از جمله این ویژگی‌ها می‌توان جنس متریال، طول و قطر شافت و نوع بلبرینگ را نام برد. البته مهم‌ترین تفاوت، در جنس رولیک و پرسی یا تعویضی بودن آن است.

همان‌گونه که عنوان شد، رولیک‌های راهنما معمولا در اطراف سیستم‌های انتقال جانمایی می‌شوند. هر مجموعه نوار نقاله برای جابه‌جایی و انتقال محصولات روی خود، نیاز به انواع مختلف تسمه نقاله دارد. این تسمه‌ها براساس متریال تعیین می‌شوند و هر یک خصوصیات خود را دارد. 

  • وزن و ابعادی متناسب با محصول انتقالی
  • عدم نیاز به تحمل وزن
  • سرعت مناسب انتقال
  • مقاوم در برابر قرار رطوبت و گردوغبار
  • میزان فرسایش پایین
  • تعویض آسان

در اغلب موارد، یک تسمه پس از نصب روی شاسی دستگاه، در زمان حرکت شاید از مسیر خود منحرف ‌شود. همین مورد سبب ایجاد خلل در روند کار خواهد شد. در اینجاست که ضرورت وجود یک راهنما کاملا احساس می‌شود.

ساختار رولیک راهنما و چیدمان آب‌بندی رولیک راهنما

ساختار رولیک راهنما به این شکل است که قسمت بیرونی آن با تسمه نقاله تماس دارد. این رولیک را از لوله‌های فولادی، آهنی، آلومینیومی، تفلونی و پلاستیکی می‌سازند. داخل قرقره‌های آن یاتاقان‌های ضد اصطکاک و درپوش قرار دارند که روی یک محور سوار شده‌اند. این یاقان و بلبرینگ‌ها با استفاده از گریس روان می‌شوند.

بخش انتهایی و دو سر شفت رولیک می‌تواند به شکل رزوه‌دار یا چهار گوش برای اتصال به پایه آن ساخته شود. همچنین از یک درپوش جهت جلوگیری از نفوذ گردوغبار، خاک و رطوبت به درون آن استفاده شده است. ذکر این نکته لازم است که رولیک راهنما در معرض ذرات گردوغبار قرار نمی‌گیرد. بنابراین، برای آن تست آب‌بندی ضرورتی ندارد.

اجزاء رولیک راهنما

رولیک راهنما وظیفه جمع کردن نوار نقاله و ایجاد یک دیواره در لبه آن را دارد. این کار سبب می‌شود شکل تقریبی نیم دایره مقطع نوار نقاله کامل شود. یک رولیک راهنما از اجزاء زیر تشکیل شده است:

  • بدنه و هوزینگ بلبرینگ از جنس فولاد
  • شفت از متریال مختلف خصوصا فلز
  • بیرینگ متناسب با وزن و سرعت
  • رینگ‌های لاستیکی
  • جنس رویه فلز، پلاستیک یا پلی‌اورتان

کاربرد رولیک راهنما در صنایع مختلف

کاربرد عمده این رولیک‌ها در خطوط تولید، نوار نقاله و ماشین‌آلات تولیدی است. یک رولیک راهنما کمک می‌کند تا محصول انتقالی با دقت و سرعت مناسب به انتهای نوار برسند. بدین ترتیب از ایجاد خطاها و مشکلات بعدی جلوگیری خواهد شد. 

عمده کاربرد رولیک راهنما در صنایع زیر است:

    • صنایع تولید فلزات
    • تولید مصالح ساختمانی
    • استخراج از معادن
    • صنایع کاغذ و کارتن
    • تولید مواد شیمیایی
  • صنایع پزشکی و غذایی

مزایا رولیک راهنما

رولیک‌ها هرزگرد هستند و در میانه مسیر محور انتقالی نصب می‌شوند. این تجهیزات هیچ نیرویی به تسمه نقاله وارد نمی‌کنند و صرفا حرکت آن‌ها را روان‌تر خواهند کرد. همچنین این رولیک نگه‌دارنده وزن تسمه و محصولات روی آن است. مهم‌ترین مزایای رولیک راهنما عبارتند از:

    • مقاومت بالا در برابر انواع آلودگی
    • عدم امکان نفوذ رطوبت و گردوغبار به درون آن
    • امکان تعمیر و تعویض همه قطعات
    • قابلیت تولید در همه ابعاد
    • برخورداری از طراحی مناسب برای جلوگیری از سایش نوار
    • استفاده از متریال مرغوب
  • امکان تولید با تعداد بالا
  • هزینه تولید به‌صرفه

معایب رولیک راهنما

یکی از عیوب مشاهده شده این قطعات این است که، عمر مفید آن به قطعات تشکیل دهنده، وابستگی زیاد دارد. زمانی که یکی از قطعات آن از کار بیفتد، سایر قسمت‌های رولیک نیز از کار خواهد افتاد. همچنین تعویض یک قطعه هزینه اضافی را تحمیل می‌کند.

از معایب دیگر این رولیک، بلبرینگ‌های داخل آن است. اگر سایر قسمت نیز سالم باشند، کل رولیک باید با یک رولیک جدید جایگزین شود. همچنین دمای بالای خطوط تولید نیز می‌تواند سبب معیوب شدن این‌گونه تجهیزات شود.

قیمت رولیک راهنما

برای خرید رولیک راهنمای نوار نقاله باید اطلاعات کاملی در مورد قیمت و شرایط خرید آن بدست آورید. در هر صورت، قیمت این رولیک بستگی به نوع، ابعاد، متریال، شرکت سازنده و همچنین تعداد مورد نیاز شما دارد. یکی از عوامل تاثیرگذار بر قیمت این قطعه، سطح کیفی و میزان استاندارد بودن آن است. 

البته سطح عرضه و تقاضا در بازار می‌تواند در نرخ نهایی این رولیک موثر باشد. قیمت این تجهیزات به نوسانات نرخ ارز نیز وابستگی مستقیمی دارد. در کل، قیمت این‌گونه محصولات صنعتی به عوامل مختلفی بستگی دارد. شما باید در ابتدا همه جوانب را درنظر گرفته، بررسی کنید و سپس از محل عرضه مورد اطمینان اقدام به خرید نمایید.

عملکرد رولیک راهنما

عملکرد رولیک راهنما به این نحو است که با راهنمایی و پیشگیری از لغزش تسمه نقاله در مسیر انتقال محصول، کار خود را انجام می‌دهد. همچنین برای بهبود عملکرد و ارتقا عمر مفید مجموعه نوار نقاله نیز از این قطعه بهره‌مند خواهند شد. این رولیک‌ها در نقاطی از یک سیستم نوار نقاله که تنش زیاد روی نوار نقاله وجود دارد، به‌کار می‌روند.

این رولیک‌ها با کاهش تماس یک نوار نقاله با سطح داخلی سیستم، می‌تواند فرسایش آن را تا حد زیادی کاهش دهند. علاوه بر آن، با توجه به قابلیت چرخشی بودن خود، عمر مفید سایر رولیک‌های موجود در سیستم نوار نقاله را نیز افزایش می‌دهد.

مناسب‌ترین عملکرد این رولیک در بخش‌هایی از سیستم نوار نقاله است که برای عبور یک نوار نقاله از انحنا و تغییر مسیر، به راهنمایی نیاز دارند. بعضی از این بخش‌ها شامل انحنا در نوار نقاله، تغییر در ارتفاع، تغییر جهت و همچنین تغییر مسیر خواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *